Η Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία ανήκουν στην ομπρέλα θεραπειών ομιλίας που περιλαμβάνουν έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή να σας ακούει και να σας υποστηρίζει να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης ψυχοσυναισθηματικών ζητημάτων (NHS).
Σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP), η συμβουλευτική και η ψυχοθεραπεία είναι όροι "ομπρέλα" που καλύπτουν μια σειρά από θεραπείες ομιλίας. Επίσης, οι Σύμβουλοι και Ψυχοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες που θα συνεργαστούν μαζί σας για ένα χρονικό διάστημα και θα σας υποστηρίξουν ώστε να αναπτύξετε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού σας και των άλλων.
Αν και οι όροι Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιούνται συχνά για το ίδιο πράγμα και αναφέρονται συχνά ως "θεραπεία". Μία διαφορά, είναι ότι οι Σύμβουλοι συνήθως εξετάζουν συγκεκριμένα ζητήματα σε μικρότερη χρονική περίοδο, ενώ οι Ψυχοθεραπευτές συχνά πηγαίνουν σε μεγαλύτερο βάθος προσπαθώντας να αποκαλύψουν τις βασικές αιτίες των εμπειριών του πελάτη (Osagu et al, 2013). Άλλη μία διαφορά είναι ότι η Ψυχοθεραπεία συχνά εκτείνεται σε μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Παρόλαυτα, οι Σύμβουλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν στοιχεία Ψυχοθεραπείας και οι Ψυχοθεραπευτές μπορούν να προσφέρουν Συμβουλευτική.
Οι θεραπευτές πρέπει είναι αμερόληπτοι και να σας ακούσουν χωρίς κριτική και μεροληψία. Δεν θα σας πουν τι να κάνετε, αλλά θα βοηθήσουν να βρείτε τις δικές σας λύσεις – είτε για να κάνετε αποτελεσματικές αλλαγές είτε για να διαχειριστείτε ότι σας απασχολεί.
Η Συμβουλευτική, επιτρέπει στους ανθρώπους να συζητούν τα προβλήματα τους και τυχόν δύσκολα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν σε ένα ασφαλές, εμπιστευτικό περιβάλλον. Θα σας ενθαρρύνουν να μιλήσετε για αυτό που σας απασχολεί, προκειμένου να αποκαλύψετε τυχόν βαθύτερες αιτίες και να προσδιορίσετε τους συγκεκριμένους τρόπους σκέψης σας. Στη συνέχεια, μπορεί να αναζητήσουν να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης για να σας βοηθήσουν είτε να διαχειριστείτε ότι σας απασχολεί είτε να βρείτε τρόπους αντιμετώπισης.
Μπορεί να σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν
Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας εάν:
Έναν ψυχοθεραπευτή εάν:
Τα παραπάνω είναι απλώς κάποια παραδείγματα. Ένας ειδικός θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στην βέλτιστη και ωφέλιμη επιλογή για εσάς.
Πιθανώς να έχετε ακούσει όρους όπως Ψυχανάλυση, Συστημική, Πελατοκεντρική, Γνωστική Συμπεριφοριστική θεραπεία και πιθανώς να μην είναι ξεκάθαρο τι σημαίνουν.
Οι παραπάνω όροι αναφέρονται σε κάποια θεραπευτική προσέγγιση, δηλαδή το πως προσεγγίζουν τον άνθρωπο, και έχουν την δική τους φιλοσοφία, θεωρία και τεχνικές. Η Ψυχανάλυση για παράδειγμα, ασχολείται με το ασυνείδητο, τις άμυνες και αντιστάσεις του ατόμου και γενικά με μάτια τις πρώιμες σχέσεις του και συγκεκριμένα με την οικογένεια. Ιδρυτής της Ψυχανάλυσης είναι ο Sigmund Freud (1856 - 1939) και κατά βάση ασχολείται με την αναδόμηση του "Εγώ" μέσω της ανάλυσης των αμυνών και αντιστάσεων του ατόμου (Correy, 2020). Οι Ψυχοδυναμικές θεωρίες αφορούν μετά-Φροϋδικές θεωρίες και δανείζονται ιδέες της Ψυχανάλυσης αλλά δίνουν περισσότερο έμφαση σε κοινωνικούς παράγοντες, την συνειδητή σκέψη του ατόμου και δεν εστιάζει τόσο στο ασυνείδητο και την libido. Εκεί θα βρούμε άτομα τα οποία αποσχίστηκαν απο τις ιδέες του Freud όπως Carl Jung (1875 - 1961), Melanie Klein (1882 – 1960), Alfred Adler (1870 – 1937) και άλλους. Απο αυτές τις προσεγγίσεις θα περιμένετε η εστίαση να είναι στο παρελθόν (το οποίο μας φέρνει στο παρόν). Επίσης, διερεύνηση ασυνείδητων φαντασιώσεων και επιθυμιών, ανάλυση ονείρων αλλά και ορολογίες όπως μεταβίβαση/αντιμεταβίβαση, ασυνείδητο, αυτό/εγώ/υπερεγώ και άμυνες όπως απώθηση και άρνηση (Osagu et al, 2013).
Από την άλλη πλευρά, η Πελατοκεντρική προσέγγιση (γνωστή και ως Ανθρωποκεντρική) εστιάζει στο εδώ και τώρα και τις συνθήκες που παρέχονται στον πελάτη για να αναπτυχθεί εσωτερικά με απώτερο σκοπό την αυτοπραγμάτωση του. Ιδρυτής της συγκεκριμένης θεωρίας είναι ο Carl Rogers (1902 -1987) και οι βασικές συνθήκες που προσφέρει για να υπάρξει ανάπτυξη είναι η ενσυναίσθηση, η άνευ όρων θετική εκτίμηση και συμφωνία του θεραπευτή (το να είναι αυθεντικός και αληθινός). Αυτές είναι οι πυρηνικές συνθήκες της Πελατοκεντρικής θεωρίας και είναι απαραίτητες για την δημιουργία μια θεραπευτικής σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και θεραπευτή. Εδώ περιμένετε η εστίαση να είναι στο εδώ και τώρα και στην διερεύνηση των απαραίτητων συνθηκών που θα πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να σας βοηθήσουν να πετύχετε την αυτοπραγμάτωση σας, δηλαδή το μέγιστο του δυναμικού σας και να είστε σε συμφωνία μεταξύ πραγματικού και ιδανικού εαυτού. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση αυτών των 2 εαυτών, τόσο μεγαλύτερο άγχος και δυσφορία προκαλείται (Feist et al, 2013).
Η Γνωστική Συμπεριφοριστική Θεραπεία από την άλλη, ασχολείται με την διερεύνηση του τρόπου σκέψης του ατόμου. Υποστηρίζει ότι το άτομο έχει έναν στρεβλωμένο τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει τα πράγματα και έτσι προκαλείται δυσφορία. Σκοπός είναι η αναγνώριση των αυτόματων σκέψεων που προκαλούν κάποιο αρνητικό συναίσθημα και συμπεριφορά. Βασίζεται στην φιλοσοφία των γνωστικών λαθών και μεροληψίας και σκοπεύει στην γνωστική αναδόμηση. Σε αυτή την προσέγγιση περιμένετε εργασία για το σπίτι και γενικά να γίνετε ο ερευνητής της εμπειρίας σας συνεργατικά με τον θεραπευτή. Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε πιθανώς ερωτηματολόγιο συναισθήματος, ημερολόγια καταγραφής σκέψης και μεροληψιών και άλλα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση και διαχείριση του τρόπου σκέψης σας (Correy, 2020).
Το Συνθετικό μοντέλο θεραπείας δεν είναι "λίγο από διάφορες προσεγγίσεις" αλλά κατα βάση σύνθεση ενός συγκεκριμένου, προσωπικού μοντέλου θεραπείας βασισμένο σε προαναφερθείσες (και άλλες) προσεγγίσεις. Η *σύνθεση* είναι η λέξη κλειδί, σε σχέση π.χ. με το Εκλεκτικό μοντέλο θεραπείας όπου αφορά περισσότερο την αξιοποίηση διαφορετικών στοιχείων από διάφορες προσεγγίσεις. Το Συνθετικό μοντέλο δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ή σχολή σκέψης. Αντίθετα, οι θεραπευτές μπορούν να βασιστούν σε διαφορετικές τεχνικές αναλόγως την ανάγκη στην θεραπεία. Στόχος αυτού είναι να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της θεραπείας και να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες του πελάτη (Correy, 2020).
Είναι μια πραγματικότητα ότι δεν κάνουν όλες οι προσεγγίσεις για όλους τους ανθρώπους και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων με την φιλοσοφία τους. Από την άλλη πλευρά, το να βρείτε την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση ίσως να έρχεται δεύτερο στη σειρά. Αυτό που είναι πιο ωφέλιμο είναι η θεραπευτική σχέση για αρχή και ο βαθμός ικανότητας του θεραπευτή, πόσο μάλλον να ακολουθεί κάποιο ξεκάθαρο πλαίσιο και Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας. Η εύρεση ενός θεραπευτικού πλαισίου που να σας ταιριάζει, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα και παίρνει χρόνο αλλά είναι και φυσιολογικό. Το να νιώθει ο πελάτης έτοιμος για θεραπεία, ενισχύει την όλη διαδικασία.
Ο Λεωνίδας Παναγιώτου έχει εκπαιδευτεί στο Συνθετικό μοντέλο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας. Έχει εκπαιδευτεί σε Ψυχοδυναμικές θεωρίες, Πελατοκεντρική και Υπαρξιακές προσεγγίσεις αλλά και Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό μοντέλο.
Αυτό που περιμένετε από την θεραπεία με τον Λεωνίδα Παναγιώτου και το Συνθετικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, είναι συνεργασία χρησιμοποιώντας τη ιδέες του Sigmund Freud και έννοιες μεταβίβασης/αντιμεταβίβασης, αλλά και τη θεωρία των αντικειμενικών σχέσεων της Melanie Klein. Θα υπάρξει εστίαση σε παρελθοντικές εμπειρίες που μπορεί να θεωρηθούν σημαντικές και έχουν επηρεάσει, αλλά ταυτόχρονα ασχολείται με το «εδώ και τώρα» και είναι ανοιχτός να ακούσει και να συζητήσει μαζί σας τα θέματα που σας φέρνουν στη θεραπεία αλλά και πώς το παρελθόν έχει επηρεάσει το τώρα. Επίσης, μπορεί να προσεγγίσει την θεματολογία του πελάτη με Υπαρξιακή ματιά. Αναμένετε πως θα είναι εκεί για να σας ακούσει και να συζητήσει αυτό που εσείς θα φέρετε στην θεραπεία. Αν είναι σημαντικό για εσάς να γίνει διερεύνηση του τρόπου σκέψης σας μέσω των αυτόματων σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών, τότε μπορείτε να συνεργαστείτε υπό το πρίσμα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Οι πυρηνικές συνθήκες της Πελατοκεντρικής θεραπείας όπως ενσυναίσθηση, άνευ όρων θετικής εκτίμηση και αυθεντικότητα θεραπευτή αποτελούν τη βάση του θεραπευτικού μοντέλου του. Επίσης, η πρακτική του ενημερώνεται με επιστημονικά δεδομένα αλλά και με τον Κώδικά Ηθικής και Δεοντολογίας του BACP. Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κατευθυντικός ούτε θα σας πει τι να κάνετε, σεβόμενος την αυτονομία και βούληση σας.
Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε θεραπεία μπορείτε να επικοινωνήσετε το αίτημα σας μέσω της κεντρικής σελίδας ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας εδώ. Διαφορετικά μπορείτε να επικοινωνήσετε και μέσω τηλεφώνου στο 697 5703 602 (iMessage και viber). Στη συνέχεια θα κανονιστεί μια κλινική αξιολόγηση με σκοπό να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση όπου θα πρέπει να καλυφθούν κάποιες βασικές πληροφορίες όπως ιστορικό πελάτη και να υπάρξει συζήτηση για το πλαίσιο διεξαγωγής της θεραπείας.
Οι υπηρεσίες διεξάγονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας Skype και η ασφάλεια και ιδιωτικότητα της συνεδρίας είναι υψίστης σημασίας.
Επίσης, δε χρειάζεται να δημιουργήσετε λογαριασμό Skype και δε χρειάζεται να σταλεί αίτημα φιλίας για λόγους προστασίας απορρήτου και ιδιωτικότητας του πελάτη. Θα χρειαστεί όμως να εγκαταστήσετε την εφαρμογή είτε στο κινητό έιτε στον υπολογιστή σας. Πάντα γίνεται αποστολή link πρόσβασης και η συνεδρία θα έχει μοναδικό κωδικό πελάτη. Δε θα υπάρχει το όνομα σας πουθενά. Θα χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο εξατομικευμένο link για την είσοδο σας στις συνεδρίες.
Ως πελάτης καταλαβαίνετε ότι η Διαδικτυακή Θεραπεία έχει περιορισμούς και πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις δια ζώσης συνεδρίες. Η διαδικτυακή θεραπεία δεν υποκαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού ούτε κάποια άλλη μορφή θεραπευτικής παρέμβασης. Επίσης, η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να μην είναι κατάλληλη εάν έχετε σκέψεις για να βλάψετε τον εαυτό σας ή τους άλλους.
Η διαδικτυακή θεραπεία δεν είναι κατάλληλη μέθοδος εάν:
Στην Ψυχοθεραπεία ή/και Συμβουλευτική μια διπλή σχέση εμφανίζεται όταν ο θεραπευτής εμπλέκεται σε μια άλλη, σημαντικά διαφορετική σχέση με τον ασθενή. Οι δύο σχέσεις μπορεί να είναι ταυτόχρονες ή διαδοχικές (Pope, 1991).
Ενώ μια θεραπευτική σχέση μπορεί να έχει την αίσθηση ψυχοσυναισθηματικής εγγύτητας, είναι μια σχέση επαγγελματικής φύσης με σημαντικά όρια, τα γνωστά και ως θεραπευτικά όρια. Για παράδειγμα, θεωρείται ανήθικο και αντιδεοντολογικό για έναν θεραπευτή να σας προσκαλεί σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, να σας ζητήσει προσωπικές χάρες, να ξεκινήσει μια κοινωνική σχέση μαζί σας και ούτω καθεξής. Αυτά τα παραδείγματα ονομάζονται «διπλές σχέσεις» και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θεραπευτικά όρια και την έκβαση της θεραπείας σας.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που θεραπευτής και θεραπευόμενος συναντώνται εκτός του πλαισίου της θεραπείας δημόσια, ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι διακριτικός και διατηρήσει το απόρρητο. Θα είναι δική σας επιλογή να αναγνωρίσετε τη συνάντηση και τον ίδιο ως θεραπευτή σας ή όχι. Είναι απολύτως σεβαστό εάν επιλέξετε να μην το κάνετε.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας πελάτης μπορεί να στείλει μια πρόσκληση μέσω διαδικτύου ή ένα αίτημα φιλίας μέσω των διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή είναι μια γκρίζα ζώνη. Δυστυχώς, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο του πελάτη και να νισχύσει την ανήθικη και αντιδεοντολογική πρακτική. Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους αιτήματα δε θα γίνονται αποδεκτά.
Πολιτικές
Πληροφορίες