Λεωνίδας Παναγιώτου | 29/7/2024
Λέξεις - κλειδιά: ψυχική ευεξία, ντοπαμίνη, σεροτονίνη, κατάθλιψη, ενδορφίνες, σωματική άσκηση
Η σωματική άσκηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής ζωής και έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Μέσω της τακτικής άσκησης, όχι μόνο ενισχύεται η φυσική κατάσταση, αλλά βελτιώνεται και η ψυχική υγεία, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.
Σύμφωνα με τους Dishman et al (2006), η άσκηση προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών ως "ορμονών της ευτυχίας", οι οποίες δρουν ως φυσικά αναλγητικά και βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα μονοαμινών αλλά και της κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), ενώ αυξάνει τα επίπεδα νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευεξία και την ευχαρίστηση όπως της σεροτονίνης και ντοπαμίνης (Chen, 2013). Ακόμη, η σωματική άσκηση βελτιώνει την ανάπτυξη και διαβίωση των νευρικών κυττάρων και στην απελευθέρωση πρωτεϊνών που βοηθούν στην βελτίωση της υγείας του ατόμου (Cotman & Engesser-Cesar, 2002).
Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως οι Bidle and Asare (2011) ανέφεραν ότι ενώ η φυσική δραστηριότητα έναντι καθόλου παρέμβασης έχει πιθανά οφέλη στην προσπάθεια ελάττωσης της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, τα δεδομένα δεν είναι αρκετά ώστε να εξαχθούν πιο συγκεκριμένα και γενικεύσιμα συμπεράσματα.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση ελέγχου, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες (Biddle et al., 2019). Επιπροσθέτως, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή δραστηριότητες μπορεί επίσης να ενισχύσει την κοινωνική συνδεσιμότητα και να προσφέρει υποστήριξη από άλλους. Κοινώς η κοινωνική επαφή μπορεί να παίξει ρόλο, και είναι ένα σημείο παρέμβασης ειδικά σε άτομα με καταθλιπτική συμπτωματολογία.
Αναφορικά με την κατάθλιψη, η σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιπερισπασμός από τις αρνητικές σκέψεις και η κατάκτηση μίας νέας ικανότητας μπορεί να είναι σημαντική στην προσπάθεια για βελτίωση (Cooney, 2013).
Σύμφωνα με τον Craft (2005), η αυτοαποτελεσματικότητα μπορεί να είναι ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η βελτίωση με ευρήματα να αναδεικνύουν πως σε διάστημα 3-9 εβδομάδες μετά την έναρξη σωματικής άσκησης να υπάρχει αυξημένη αυτοαποτελεσματικότητα και βελτίωση διάθεσης.
Διάφοροι τύποι άσκησης προσφέρουν διαφορετικά οφέλη στην ψυχική ευεξία:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης έντασης άσκησης την εβδομάδα, σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα (WHO, 2020).
Η σωματική άσκηση αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και με τη συστηματική ένταξη της άσκησης στην καθημερινή ζωή, μπορούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική μας διάθεση, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη. Κλείνοντας, η ενσωμάτωση διαφόρων τύπων άσκησης μπορεί να προσφέρει ποικιλία και να διατηρήσει το ενδιαφέρον, καθιστώντας την άσκηση μια ευχάριστη και ευεργετική συνήθεια.
Πολιτικές
Πληροφορίες