Τι είναι η Συμβουλευτική;

Λεωνίδας Παναγιώτου | 22/10/2023

Λέξεις - κλειδιά: συμβουλευτική ψυχικής υγείας, συμβουλευτική, θεραπεία, στρες, άγχος, τι είναι η συμβουλευτική, θεραπευτική σχέση

2148861668.jpg

Η Συμβουλευτική είναι μια διαδικασία όπου ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας, γνωστός ως Σύμβουλος ψυχικής υγείας ή Σύμβουλος, προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα που μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα. Αυτά μπορεί να είναι προσωπικά, συναισθηματικά ή/και σχεσιακά. Επίσης, μπορεί να βιώνουν συναισθηματικά δυσφορικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα άγχος, στρες ή/και κατάθλιψη. Η Συμβουλευτική μπορεί να υποστηρίξει τον άνθρωπο έτσι ώστε να ανακαλύψει λύσεις στα προβλήματα του αλλά και να αναπτύξει δεξιότητες αυτογνωσίας με σκοπό να ενισχυθεί η ψυχολογική του ευημερία.

Ο Ρόλος του Συμβούλου

Ο Σύμβουλος παίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία της Συμβουλευτικής καθότι, για αρχή, καλείται να προσφέρει ένα ασφαλές και εμπιστευτικό περιβάλλον. Μέσω αυτού, οι πελάτες μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για τα θέματα τους και δίχως να νιώθουν ότι τους ασκείται κριτική. Επίσης, ο Σύμβουλος είναι εκεί για να βοηθήσει τον πελάτη να ανακαλύψει την αιτία των θεμάτων του και να συνεργαστούν στην διαχείριση αυτών.

Κάποιες από τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Σύμβουλος για βοηθήσει τους πελάτες στην διαδικασία της θεραπείας είναι η ενεργητική ακρόαση, η αντανάκλαση, η ανάλυση αλλά και η διερεύνηση.

Η Συμβουλευτική συνήθως είναι πιο επιφανειακή και βραχείας διάρκειας σε σχέση με την Ψυχοθεραπεία με διάρκεια από 6 έως και 15 συνεδρίες. Στην Ψυχοθεραπεία θεραπευτής μπαίνει σε περισσότερο βάθος με τον πελάτη για την διερεύνηση των αιτιών που μπορεί να προκαλούν την κατάσταση την οποία βιώνει. Για παράδειγμα, η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο που βιώνει άγχος όταν πρέπει να μιλήσει/εκτεθεί σε κοινό. Ο Σύμβουλος μπορεί να υποστηρίξει και σε συνεργασία με τον πελάτη να βρει τρόπους διαχείρισης της κατάστασης. Ο Ψυχοθεραπευτής από την άλλη πλευρά, μπορεί να βοηθήσει τον πελάτη να βρει τις βαθύτερες αιτίες που προκαλούν αυτή την κατάσταση. Τι σημαίνει η έκθεση στο κοινό ή πιθανώς η διερεύνηση παρελθοντικών εμπειριών είναι ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Ψυχοθεραπεία.

Βέβαια, ενδιαφέρον έχει και το πως ο καθένας μας αντιμετωπίζει τα θέματα που του παρουσιάζονται στη ζωή. Η διεργασία που έχουμε αναπτύξει, σε προσωπικό επίπεδο, ο τρόπος διαχείρισης και αντίδρασης/αντιμετώπισης είναι πολύ σημαντικός. Κάποιοι μπορεί να είναι πιο εξωστρεφείς και να ζητήσουν βοήθεια άμεσα όταν έρθουν αντιμέτωποι με μία δυσφορική κατάσταση ενώ άλλοι πιθανώς να είναι πιο εσωστρεφείς. Αυτό βέβαια ακούγεται απλοϊκό και ίσως να μην αντικατοπτρίζει πιθανώς την διεργασία όλων. Παρόλαυτα, η Συμβουλευτική παρέχει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα με κάποιον που είναι ειδικός και που έχει την ανάλογη εκπαίδευση και εμπειρία να μας βοηθήσει να τα αντιμετωπίσουμε. Εμπειρία επαγγελματική κατά βάση. Η προσωπική εμπειρία είναι μια γκρίζα ζώνη και η χρήση της στην θεραπεία, πιθανώς μέσω αυτοαποκάλυψης του θεραπευτή, είναι θέμα συζήτησης ηθικής και δεοντολογικής πρακτικής.

Επιπλέον, η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας του πελάτη αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως αυτορρύθμιση, ψυχική ανθεκτικότητα και άλλες όπου θα οδηγήσουν στην αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή διερεύνηση, αναστοχασμό, ανάλυση και συζήτηση των θεμάτων υπό διερεύνηση οδηγώντας στην καλύτερη κατανόηση τον εαυτού του.

Πότε να ζητήσεις Συμβουλευτική υποστήριξη

Για να απευθυνθεί κάποιος/α για Συμβουλευτική, ίσως και να βιώνει συναισθηματική δυσκολία όπως πχ κατάθλιψη ή άγχος. Μπορεί να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις και να βιώνει δυσκολίες στην σύναψη ή και διατήρηση κοινωνικών σχέσεων. Η Συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη υγιών και λειτουργικών σχέσεων. Από την άλλη, μπορεί το άτομο να θέλει απλά να εστιάσει στην προσωπική του ανάπτυξη όπου και είναι συχνό φαινόμενο στην θεραπεία. Η θεραπεία δεν είναι μόνο για τα «προβλήματα» που βιώνουμε. Μπορεί να είναι και ένα μέσο προσωπικής εξερεύνησης. Εάν επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, να αυξήσουμε την αυτογνωσία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, η Συμβουλευτική μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία.

Συμπεράσματα

Η Συμβουλευτική αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την ψυχολογική υποστήριξη και ανάπτυξη του ατόμου. Οι Συμβούλοι είναι εξειδικευμένοι στην παροχή βοήθειας σε όσους την χρειάζονται και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών προβλημάτων. Βέβαια, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου στη ζωή του ατόμου όπως πχ φίλοι ή/και συγγενείς  είναι σημαντικός παράγοντας. Αυτό διότι, η θεραπεία συμβαίνει εκεί έξω στη καθημερινότητα του ατόμου και όχι στο θεραπευτικό δωμάτιο. Το άτομο καλείται να επιβιώσει εκεί έξω. Το να έχει υποστήριξη εκεί έξω, στην καθημερινότητα του, εκεί που ζει, θα συμβάλει την έκβαση της θεραπείας και τις πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσματος. Επίσης, η θετική θεραπευτική σχέση μεταξύ συμβούλου και πελάτη είναι άλλη μία μεταβλητή.

Όταν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις στη ζωή μας είναι σημαντικό να μη ξεχνάμε ότι η θεραπεία είναι μια επιλογή βοήθειας και υποστήριξης. ‘Όταν το άτομο αισθανθεί ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μόνο του, τότε η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο το βήμα προς την επίλυση τους.

Πηγές

  1. Corey, G. (2018). The art of integrative counseling. John Wiley & Sons.
  2. Corey, G. (2020). Theory and practice of counseling and psychotherapy, enhanced.
  3. Gladding, S. T. (2017). Counseling: A comprehensive profession. Pearson.
  4. Rogers, C. (2011). On becoming a person. Hachette UK.

Σχόλια

Πατώντας "Συμφωνώ" μας παρέχετε τη συγκατάθεσή σας για την τοποθέτηση cookies που αφορούν προτιμήσεις σας, την εύρυθμη λειτουργία της ιστοσελίδας αλλά την χρήση social media plugins όπως π.χ. το κουμπί διαμοίρασης του Facebook/Twitter. Επιλέξτε "Ρυθμίσεις" για περισσότερες πληροφορίες.

Επιλογή

Special thanks σε όλους τους καλλιτέχνες @ Pixabay Freepik και Lordicon που δημιούργησαν τις εικόνες στην ιστοσελίδα

© nondev 2024

www.sinedries.gr